dags att anmäla sig till planketgbg 2009

200 meter plank, 200 fotografer. Den 15 augusti går den andra upplagan av den öppna fotoutställningen planketgbg av stapeln, vid Majvallen i Göteborg.
– Meningen med utställningen är att få ut bilden i det offentliga rummet med en blandning av alla sorters fotografi. Reklam, konst, pressbilder och amatörfotografi, förklarar Edith Camilla Svensson, en av initiativtagarna.

Förra året blev en succé. Det dryga tvåhundra meter långa planket fylldes av allt från vackra naturbilder och reportage till ett privat fotografi från en okänd fotograf i krigets Jugoslavien. Den yngsta utställaren var bara sju år gammal.
Idén med planketgbg är att varje fotograf får en meter plank som hon eller han får disponera fritt över. En stor bild, flera små, i vilka format eller former man vill. Och vem som helst får ställa ut.
– Planket är ett sätt att mötas över genrer och åldrar. Oavsett om man går till sin fotoklubb eller jobbar med fotografi professionellt så kan man visa upp sina bilder här, förklarar den andra initiativtagaren, Mette Muhli.

Bakom utställningen står, liksom förra året, de båda fotograferna Mette Muhli, årets Sverigefinska konstnär 2008 och Edith Camilla Svensson, ordförande i bildgruppen Agitera.
Planket kom första gången till Sverige och Stockholm 1982 och var ett initiativ av fotografen Neil Goldstein. Efter några år dog det ut.
Men efter decennier av dvala blommar det nu upp plank över hela landet. Malmö, Stockholm, Varberg är några exempel. Och sedan i fjol Göteborg.
– Vi vill göra det till en tradition som återkommer år efter år. Det skall vara en en möjlighet för fotografer att mötas i ett kreativt sammanhang, förklarar Edith Camilla.

planketgbg pågår den 15 augusti mellan klockan 11 på förmiddagen och 17 på kvällen. Själva planket är dryga 200 meter långt, vilket innebär att det finns plats för dryga 200 fotografer. Det ligger intill Slottskogen i Majorna utmed Hålekärrsgatan. Nytt för i år är att det kommer att tillverkas en utställningskatalog med en bild från varje deltagare och en anmälningsavgift tillkommer.

Anmälan:
Betala 100 kr i butiken Fotokompaniet, Kungsgatan 6B, Göteborg.
Maila namn, mailadress och bild till katalogen till planketgbg@gmail.com .
Bildspecifikationer:
Namnge bilden med fotografens namn, utan åäö.
300 dpi. 8 bit. Adobe RGB. Längsta sidan 20 cm. JPEG kvalite 10.
(vill du testa hur din bild ser ut i tryck så finns ICC profil, bestruken, att ladda ner på www.prinfolinderoths.se)

Sista anmälningsdag är 10 juli.

Text: Rasmus Lundgren

4 thoughts on “dags att anmäla sig till planketgbg 2009

 1. Svara
  Hannahwords - 28 maj, 2009

  Hej!!

  Jättebra intiativ! Jag undrar bara; måste man vara där den dagen? Jag är nämligen i USA då och kan inte printa och hänga mitt själv!

  tacksam för svar!

  Hannah

 2. Svara
  planketgbg - 28 maj, 2009

  Hej Hannah,

  Kul att du vill vara med!
  Du behöver inte vara där personligen, även om det är kul 🙂
  Det du kan göra är att be en vän att hänga upp dina bilder, det fungerar alldeles utmärkt.

  Välkommen!

 3. Svara
  Anonymous - 1 augusti, 2009

  Varför kostar det 100:- i år?
  Sånt här brukar vara gratis.

  Utdrag från Fotosidan.se

  Utställning Planket är en tradition som sprider sig. Många svenska städer står nu i startgroparna eller har redan haft en planketutställning. Idén är enkel – det ska vara utomhus, gratis och kul.

 4. Svara
  planketgbg - 4 augusti, 2009

  hej anonym.

  varför vi valt att ta ut en anmälningsavgift i år är för att det kostar en del att göra en sådan här utställning. men främst för att vi skall trycka en katalog med en bild från varje fotograf och som alla medverkande får.
  vi trycker även en affisch. betalar polistillstånd. hyr PAutrustning. m.m. för de här pengarna.

  dessa 100 kr täcker inte allting som vi behöver lägga ut för. vi har även sökt sponsring och fonder. men i dessa tider är det svårt att få pengar till kulturella saker. vi har dock ett stöd från ”en snabb slant” som även stöttade oss förra året.

  vad som även behövs nämnas är att vi, arrangörer, inte tar ut några pengar för vårt arbete. och att vi sitter och formger både affisch och katalog och allt annat runt omkring själva.
  och det blir en antal timmar i veckan…

  och visst, vi hade gärna haft det gratis, och tycker att det är jättebra om det är det. men i år valde vi att ta en anmälningsavgift för att kunna trycka katalog m.m. och 100 kr ser vi som överkomligt.

  men vi tar tacksamt emot hjälp med att söka pengar eller spons till nästa år så att vi kan få en gratis utställning.

  och kul hoppas vi att vi ska ha ändå!

  vänliga hälsningar
  planketgbg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top