Om utställningen PlanketGBG

PlanketGBG är sveriges bredaste utomhusutställning för fotografi, där över 100 fotografer ställer ut bilder. 2023 kommer vi att lämna planket utanför Trädgårdsföreningen och vara med på Ö-festen ute på Ringön (Järnmalmsgatan). Detta givetvis ihop med Göteborgs kulturkalas och Göteborgs 400-årsjubileum.

PlanketGBG är en utställning med en avslappnad och inbjudande miljö, där du som besökare får uppleva en stor bredd av fotografier, träffa fotograferna bakom bilderna och skapa nya bekantskaper.

Fotoutställningen PlanketGBG arrangerades första gången i Göteborg 2008 av Mette Muhli och Edith Camilla Svensson. Planket hade då arrangerats i Stockholm sedan 1982 på initiativ av Neil Goldstein som sett liknande utställningar i New York. Idén med Planket har sedan dess spridit sig till ett antal andra städer runt om i Sverige.

Tanken med Planket är att plocka ut fotografiet från institutionernas väggar, fotografernas hårddiskar och fotokartonger i garderoberna, lyfta ut det i det offentliga rummet för att göra bilden tillgänglig för alla. Konceptet är enkelt; varje fotograf får en meter av planket till sitt fria förfogande, och blir sålunda medarrangörer som bidrar till utställningens helhet. Konst eller dokumentärt, ramat eller ej, varje fotograf bestämmer själv formen för sin del av PlanketGBG!

Scroll to top