Om utställningen PlanketGBG

PlanketGBG är Sveriges bredaste utomhusutställning för fotografi! 130 fotografer ställer ut bilder under Gothenburg Culture Festival. 2019 års utställning är lördagen den 10 augusti på planket i Nya Allén mellan Bältesspännarparken och Restaurang Trädgår’n, se karta.

PlanketGBG är en utställning med en avslappnad och inbjudande miljö, där du som besökare får uppleva en stor bredd av fotografier, träffa fotograferna bakom bilderna och skapa nya bekantskaper.

Fotoutställningen PlanketGBG arrangerades första gången i Göteborg 2008 av Mette Muhli och Edith Camilla Svensson. Planket hade då arrangerats i Stockholm sedan 1982 på initiativ av Neil Goldstein som sett liknande utställningar i New York. Idén med Planket har sedan dess spridit sig till ett antal andra städer runt om i Sverige.

Tanken med Planket är att plocka ut fotografiet från institutionernas väggar, fotografernas hårddiskar och fotokartonger i garderoberna, lyfta ut det i det offentliga rummet för att göra bilden tillgänglig för alla. Konceptet är enkelt; varje fotograf får en meter av planket till sitt fria förfogande, och blir sålunda medarrangörer som bidrar till utställningens helhet. Konst eller dokumentärt, ramat eller ej, varje fotograf bestämmer själv formen för sin del av PlanketGBG!

Scroll to top